Meervoudig onverzadigd vetten zijn een soort van onverzadigde voedingsvetten welke gezondheidsvoordelen bieden als ze gegeten worden. De voorbeelden van de meervoudig onverzadigde vetten zijn de walnoten, de veel verschillende soorten van zaden en ook sommige soorten vissen. De oliën die meervoudig onverzadigde vetzuren hebben, zijn meer vloeibaar bij een kamertemperatuur en hebben een wat kortere houdbaarheid dan de verschillende soorten vetten.
Wat is het verschil tussen de meervoudig onverzadigde vetten en de andere voedingsstoffen?
Dieet Vet is vet dat komt van de voeding welke we eten. Het is anders dan de vetten welke we in ons lichaam maken bij het verbranden van eten. De meervoudig onverzadigde vetten zijn bijna gelijk aan de voedingsvetten. Ook zijn er verschillende soorten voedingsstoffen welke anders zijn. Het gaat dan ook om de verzadigde vetten, transvetten en enkelvoudig onverzadigde vetten.
Het meervoudig onverzadigde vet is een soort van voedingsmiddel welke alleen uit de meervoudig onverzadigde vetzuren bestaat. Het zijn de vetzuren welke een chemische structuur hebben die een dubbele binding heeft van twee of van meer reeksen koolstofatomen. Het meervoudig onverzadigde vetzuur heeft met haar enkelvoudig onverzadigde vetzuren slechts een enkele dubbele binding tussen de twee koolstofatomen.
Het enkelvoudig onverzadigde vet en ook het meervoudig onverzadigde vet kan zeer gezond zijn voor het lichaam als het met mate wordt gegeten.
De voordelen van de meervoudig onverzadigde vetten
Jouw lichaam heeft vetten nodig om de basisfuncties van het lichaam uit te kunnen voeren. De vetten isoleren je lichaam, ze helpen je om je cellen beter te laten functioneren en ook helpen ze je om specifieke vitamines op te nemen. Er zijn nog meer voordelen van de onverzadigde vetsoorten. Deze vetsoorten zorgen voor belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine E wat een antioxidant is voor het lichaam om de cellen beter te beschermen. De meervoudig onverzadigde vetsoorten zorgen daarnaast ook voor de omega-3 en de goede omega-6 vetten. Het is bewezen dat de goede omega-3-vetzuren de bloedcirculatie verbeteren, ze helpen om ontstekingen te verminderen en ook om de gezondheid van je hart te verbeteren.
Er zijn onderzoekers welke geloven dat een dieet met zeer veel goede omega-3-vetzuren kan helpen om de gezondheid van je hersenen te verbeteren. Veel experts geven aan dat de aanbevolen hoeveelheid van omega-3-vetzuren uit je eten krijgt via de meervoudig onverzadigde vetsoorten en niet uit een supplement.
Enkele voorbeelden van de meervoudig onverzadigde vetten producten
De meervoudig onverzadigde soorten vet tref je aan in verschillende voedingsmiddelen welke je mogelijk al eet. Denk aan vissen, plantaardige oliën en ook noten.
Gezonde vissen:
- De Forel
- De Witte tonijn
- De Zalm
- De Haring
- De Makreel
Noot- en zaadbronnen
- De Walnoten
- De Zonnebloemzaden
- Het Lijnzaad
- De Chia zaden
- De Sesamzaden
Oliebronnen
- De Sojaolie
- De Maïsolie
- De Zonnebloemolie
- De Lijnzaadolie
- De Saffloer olie
Tofu en sojabonen zijn daarnaast goede bronnen van de meervoudig onverzadigd vetten.
Is het goed om meervoudig onverzadigd vetten te eten om meer af te vallen?
Hoewel de meervoudig onverzadigde vetten volop voordelen voor het lichaam biedt, moet het niet belangrijk zijn om meer vet te eten om de gezondheid te verbeteren. Zoals alle vetten, bevatten de meervoudig onverzadigde vetten negen calorieën per elke gram. Het zorgt ervoor dat voedingsmiddelen met volop onverzadigde vetten zorgen voor meer calorieën en vetten. Het eten van meer voeding kan dus leiden tot meer gewicht. Het kan moeilijker worden om af te vallen.
Wil je afvallen? Dan moet je jouw vetinname verminderen. De meeste specialisten adviseren dat je grofweg 30% van je totale eten uit vetten haalt en niets meer. De richtlijnen bevelen aan dat je niet meer dan 10% van jouw totale calorieën uit de verzadigde vetten mag halen. Het is dus beter om meer vetten uit meervoudige onverzadigde dan enkelvoudige onverzadigde vetten te krijgen.
Waar te shoppen?
- Kun je de meervoudige vetten niet zo gemakkelijk vinden in de winkel? Bekijk de voedingsetiketten en krijg gedetailleerde informatie over de vetten in het eten. Vaak is het niet zo duidelijk aangegeven. Het is dus beter om jezelf voor te bereiden.
- Vleesproducten en zuivelproducten hebben veel verzadigde vetten. De bewerkte voedingsmiddelen , denk aan de crackers en de gebakken goederen, dan tref je veel gevaarlijke transvetten aan. Mijd ze en vervang ze voor de gezondere variant.
- Kies voor de gezonde oliën in de bakken met meervoudig onverzadigde vetten. Ze moeten vloeibaar zijn op kamertemperatuur. Je vindt ze vaak onder de schappen met de stevige bak vetten.
- Kies ook voor veel verse vis en kies dan voor de forel of de zalm. Het helpt je om gezond te eten en een ideaal gewicht te krijgen.