Pastinaak lijkt veel op een dikke witte wortel, maar ze zijn het niet, ondanks dat sommige mensen het misschien wel zo beweren. Het is niet de meest smakelijke of knapperige rauwe snack. Wortels zijn dat wel. De Pastinaak heeft echter een mooie nootachtige smaak welke heerlijk is bij braadstukken, bij soepen en ook bij stoofschotels.
Wanneer is Pastinaak in het seizoen?
Pastinaak wordt in de herfst geoogst en het is vanaf dan tot aan en met de winter te verkrijgen.
Hoe koop ik en bewaar ik de pastinaak? Het is iets waar veel mensen mee stoeien. Het is goed om naar een stevige, heldere en zachte pastinaak te zoeken. Net als bij veel andere groenten en fruit zijn ze zwaar vanwege hun grootte. Vooral bij het kiezen van de pastinaak is het van belang om te voorkomen dat ze uitdrogen en houtachtig worden. Het is goed om de pastinaak met de greens eraan vast te kopen. Ze moeten er fris en vochtig uitzien. Haal de greens eraf wanneer je ze thuis krijgt om ze langer te bewaren. Je moet ze goed gekoeld bewaren en los van elkaar verpakken in wat plastic. De verse pastinaak kun je een tot twee weken bewaren.
Hoe maak je pastinaak klaar?
De pastinaak bevat een geweldige en uitgesproken sterke nootachtige smaak. De wortels kun je goed schoon schrobben om ze dan te eten met de schil, maar zijn vaak net wat zachter en heerlijke van textuur als je ze even gaat schillen.
De zeer jonge en dunne pastinaak heeft nog geen mooie houtachtige kern. De oudere pastinaken wel. Het is goed om het effect te verminderen, door de pastinaken in de lengte door te snijden en de kern te verwijderen.
Wanneer je het kookt tot een mals pastinaak dan hebben ze een mooie en zetmeelachtige textuur welke zeer prachtig geroosterd kan worden of kan worden toegevoegd aan soepen en stoofschotels. Pastinaken kun je op dezelfde manier als wortels of als aardappelen toevoegen aan stoofschotels. Weet wel dat ze een wat meer knapperige smaak hebben dan de wortels en een zoetere, wat meer onderscheidende smaak dan je aardappelen.
De pastinaak gaat ook bijzonder goed samen met de andere wortelgroenten. Denk aan aardappelen, wat wortels, de wortel van knolselderij en ook rapen. Ik vind het fijn om ze in stukken te snijden (zonder de houten kern) en ze dan samen met de aardappelen te gaan koken. Je kunt er heerlijke aardappelpuree van maken met een licht nootachtige touch.