Gevulde paprika’s zijn een diner droom voor velen van ons. Ze worden gevuld met eigenlijk iedere mix van zetmeel en/of vlees of bonen en/of sauzen, waardoor ze perfect zijn om overgebleven eten te gebruiken. De paprika’s maak je klaar in de oven tot ze gepresenteerd kunnen worden. Hierdoor zijn ze een waar hands-off gerecht.
Restjes zijn welkom!
Een gevulde paprika is er om de restjes te gebruiken van andere maaltijden. De meeste recepten hebben wat gekookte rijst en ook vaak gekookte bonen nodig. Wat ingevroren rijst en wat ingeblikte bonen zijn dan van harte welkom om de paprika’s mee te vullen. Het mooie is ook mogelijk om overgebleven quinoa of couscous te gebruiken in plaats van de rijst, of wat overgebleven kip en geen gehakt. De ingeblikte tomaten kun je vervangen met wat salsa.
De top van de paprika
Soms geven de recepten aan om de top van de paprika’s te gebruiken als deksel van de parika. Andere snijden het juist in het gerecht en in de vulling. Het is beide mogelijk. Het laatste geeft vaak een extra smaak aan het gerecht. Natuurlijk lekker om de paprika ook in het gerecht zelf te verwerken en te proeven. Het is natuurlijk ook heerlijk om de paprika open te zien met een dosis kaas eroverheen.
Tips
Om een mooie zacht paprika te krijgen. Stoom eerst de groenten in de paprika, door het te bedekken met wat zilverfolie. Het kost wat meer tijd, maar het is allemaal tijd welke je niet actief bezig bent. Het maakt dus niet zo heel veel uit. Wanneer het klaar is kun je het nog even onder de grill zetten met wat kaas eroverheen.
Gevulde paprika
PrintenIngrediënten
- Acht middelgrote rode, gele of oranje paprika's (ongeveer twee kilo in totaal)
- Twee eetlepels olijfolie of plantaardige olie
- Een middelgrote gele ui, in blokjes gesneden
- Drie teentjes knoflook, gehakt
- Een eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- Een pond mager rundergehakt
- Een theelepeltje zout, plus meer voor het kruiden
- Anderhalf kopje gekookte rijst
- Een blik in blokjes gesneden tomaten, goed uitgelekt
- Een kop geraspte Italiaanse melange kaas
- Bak spray
- Een dun gesneden lente-uitje, voor de garnering (als optie)
- De uitrusting
- Een ovenschaal
- Een snijplank
- Een mes
- Een grote pan
- Een houten lepel of spatel
Bereidingswijze
Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius. Pak een ovenschaal. Doe het rek in de oven op de middelste stand.
Gebruik een mesje om een een brede cirkel rond de stelen van de paprika’s te maken. Kruid de binnenkant van iedere peper goed met wat zout en wat peper. Doe de paprika’s grote ovenschaal en zet ze klem in één laag. Zet het aan de kant. Snijd nu de stengels van de toppen af en gooi ze weg. Snijd nu de toppen in mooie blokjes en leg ze apart voor de vulling.
Maak nu de vulling.
Kook je vulling. Verhit wat olie in de koekenpan op een middelhoog vuur tot het mooi glinstert. Voeg nu de ui erbij en kruid het met wat zout en kook het, af en toe roerend, tot het mooi zacht is , in grofweg acht minuten. Doe de Italiaanse kruiden erbij en de knoflook en het tot het mooi geurig is. Het duurt ongeveer een minuut. Doe het rundergehakt er nu bij, de pepertjes snijd je in blokjes en een theelepel zout. Kook het op een middelhoog vuur, en breek nu ook het vlees met een pollepel tijdens het koken in stukken. Kook het grofweg in zes minuten gaar. Haal het van het vuur en roer nu de rijst en ook de uitgelekte tomaten er goed doorheen. Proef het en breng het op smaak met wat peper en wat zout als het nodig mocht zijn.
Vul nu de paprika’s.
Verdeel het hele mengsel goed en gelijkmatig over de verschillende paprika’s. Strooi er wat kaas overheen. Giet nu voorzichtig een kopje water tussen de verschillende paprika’s in van de ovenschaal.
Bedek het geheel en bak de paprika’s tot ze helemaal gaar zijn. Spuit nu één kant van een groot vel in met bakspray. Leg de paprika’s goed neer en bedek de hele ovenschaal. Bak het nu tot de paprika’s zacht zijn. Pas op: laat het niet papperig zijn. Het duurt ongeveer een uur. Je kunt er nog wat lente uitjes overheen doen bij het serveren.
Het koken duurt anderhalf uur. Voor de voorbereiding heb je 20 minuten nodig en voor het koken een uur en 10 minuten.
Tips bij het recept
Je kunt de gevulde paprika’s een dag van te voren maken en dan laten afkoelen. Warm ze weer op in de oven en je kunt ze serveren.
Heb je wat over? Je kunt het tot vier dagen luchtdicht in de koelkast bewaren.
Het is een gemakkelijk gerecht wat ook jij kunt maken. Lekker smullen maar!