Het is heerlijk om groenten te roosteren. Het is niet alleen mogelijk om zo de smaken te versterken, maar ook om het op een andere manier te serveren. Het is eens wat anders dan koken of bakken. Het is ook zo, dat je minder vetten of oliën gebruikt. Wel zo fijn. Je kunt veel groenten bereiden in de oven. Het gaat om aardappels, zoete aardappels, wortels, broccoli, spruiten, courgette, uien, paprika en andere groenten. Gewoon proberen is een goed motto. Wees niet te zuinig met de olie trouwens. Wanneer je olijfolie gebruikt is het nog steeds gezond. Het zorgt voor een rijkelijke en gezonde smaak. Natuurlijk mag je het zout niet weglaten. Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste smaakmakers. Overdrijf het niet.
Drie manieren om groenten als mix te roosteren.
Je hebt drie opties:
Je kunt de groenten afzonderlijk roosteren en dan samenbrengen.
Je kunt de groeten vrienden koppelen aan elkaar en ze dan roosteren. Hierna kun je alles combineren. Het zorgt voor een meer gelijke garing.
Je kunt ook alles tegelijk doen in etappes. De zachte als laatste en de hardste als eersten.
Algemene braadtijden voor groenten
Kooktijden voor het grillen van groenten op 220 graden Celsius.
- De wortelgewassen (denk aan bieten, denk aan aardappelen, den aan wortels): 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe ze gesneden zijn.
- Een winterpompoen (de flespompoen, een acorn squash): 20 tot 60 minuten, ook afhankelijk van hoe ze gesneden zijn.
- Broccoli of bloemkool of spruitjes): 15 tot 25 minuten
- De zachte groenten (een courgette, een zomerpompoen, een paprika): 10 tot 20 minuten
- De dunne groenten (een asperge, de groene bonen): 10 tot 20 minuten
- Wat uien : 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe knapperig ze mogen zijn
- De tomaten : 15 tot 20 minuten
Rooster ook eens:
- Een geroosterde knoflook
- Een geroosterde herfstgroenten met fetakaas
- Een geroosterde zoete aardappel stick met rozemarijn
- Een gebraden bietensalade met gerst, feta en rode ui
- Een geroosterde baby kool
- Een geroosterde Butternut Squash Puree met geitenkaas
- Een geroosterde druiven met walnotenolie
- Een geroosterde oranje wiggen met kruiden
Natuurlijk is een mix ook mogelijk.
Groente roosteren in oven of grilpan (welke stand?)
PrintenIngrediënten
- Een tot twee pond groenten
- Een eetlepel olijfolie
- Een theelepeltje zout
- Een kwart theelepel versgemalen zwarte peper
- De uitrusting
- Een mengkom
- Lepels om mee te meten
- Een spatel
- Een bakplaat, een ovenvaste koekenpan of een ovenschaal
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 220 graden Celcius.
- Hak de groenten fijn en schil ze als het nodig is. Zorg voor allemaal gelijke stukken. Het is goed om de grotere stukken. Een goede mix is van de harde groenten, debieten, de zoete aardappelen, de raap en de venkel. Maak ze goed schoon en daarna goed droog. Hoe droger hoe beter om het te roosteren.
- Doe wat olijfolie en zout op de groenten. Breng de groenten over in een kom. Doe wat extra olie op de groenten, zodat ze goed gecoat worden. Verdeel het hierna over de bakplaat. Het moet in een ovenschaal komen of ovenvaste koekenpan.
- De kooktijd moet je even goed inschatten. Het is afhankelijk van hoe groot de stukken zijn. Wanneer ze groot en hard zijn moeten ze wat langer dan wanneer het om kleinere blokjes gaat.
- Rooster de groenten mooi gaar. Controleer ze iedere tien minuten even. Doe het zo lang tot je ze fijn kunt prikken. Serveer ze direct.