Quinoa heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd – helemaal vanaf de schappen in de achtertuin van reformwinkels tot nationale supermarkt paden. Het hoge eiwitgehalte, de zoete en nootachtige smaak en de delicate textuur hebben quinoa tot een populaire vervanger gemaakt voor zetmeelrijke pasta en rijst, maar als je het eenmaal probeert, zal je het waarschijnlijk niet meer als een “vervanger” zien! Quinoa is een gemakkelijk graan om van te houden.
Wat is Quinoa?
Het wordt al meer dan 5000 jaren gebruikt in de Andes en het is de moeder korrel en het goud van de Inca’s. Het is eigenlijk geen graan, maar een zaadje. Het valt onder de volle granen. Het is de laatste jaren erg populair geworden, omdat het een heerlijke nootachtige smaak heeft en als superfood betiteld wordt. Het is een goede eiwitten bron en een bron welke rijk is aan vezels, magnesium en ijzers. Het is een must om het eigenlijk in je voorraadkast te hebben. Het is trouwens ook erg snel klaar.
Welke Quinoa moet je kopen?
Het is goed om de juiste Quinoa te kiezen. Er zijn bijna 2000 soorten. Het is dus goed om de besten te kiezen. Het gaat om de witte, de rode en de zwarte quinoa. De witte is heel erg neutraal. De zwarte en de rode hebben hun specifieke smaken en zijn wat brutaler en ook wat aardiger van smaak dan de witte. Ze doen het goed in de salades. Ook zorgen ze voor meer kleur.
Waarom moet je het spoelen?
Het heeft een natuurlijk jasje. Het zorgt voor een zeepachtige en ook bittere smaak. Door het te spoelen gaat het eraf en kun je er gewoon van gaan genieten. Het is dan een stuk lekkerder. Je hoeft het niet per se te laten weken, zoals in vele kookboeken staat.
Wat kan ik ermee doen?
Je kunt het als rijst of gerst gebruiken bij vele maaltijden. Het is lekker met vis, vlees, stoofschotels en je kunt er zelfs je ontbijt mee maken of het in een salade gebruiken.
Enkele Quinoa Feiten
- Hoeveel gekookte quinoa zorg voor een kop kop droge quinoa? Een kop droog zorgt voor drie koppen gekookte quinoa.
- Hoeveel vocht heb ik nodig om de quinoa goed te bereiden? Om een kop quinoa te maken heb je twee koppen vocht nodig. Twee vocht en een quinoa is de verhouding.
- Hoe lang moet je de bereiden? Een kop quinoa kook je in 20 tot 25 minuten.
- Hoe maak ik de quinoa wat zachter en minder bitter? Spoel het goed en vaak!
- Kan ik een rijstkoker gebruiken om de quinoa te bereiden? Natuurlijk kan dat. Houd je aan de verhouding twee vocht en een quinoa en het komt helemaal goed.
Hoe kun je Quinoa koken
Wat je nodig hebt voor ongeveer 3 kopjes.
Begin met het schoonmaken van de quinoa. Spoel het in een fijnmazige zeef. Wrijf het mooi schoon met je handen. Rooster het nu in de pan (het is een optie). Je doet dit met wat olijfolie in een klein steelpannetje. Doe de bouillon er nu bij en wat zout. Breng het aan de kook. Zet het hierna op een laag pitje. Bedek het voor een kwartier. Doe het gas uit en zet het daarna vijf minuten opzij. Ook afgedekt. Niet stiekem kijken! Nu kun je het eten. Eet smakelijk!Hoe kan je een zachte en gezonde Quinoa gerechten koken / klaarmaken (recept)?
Printen
Ingrediënten
Bereidingswijze