In de wintertijd winter zijn we allemaal op zoek naar een makkelijk en heerlijk gerecht, wat niet te zwaar is. Comfort eten is rijk en vaak zwaar, maar we weten dat dit gerecht met zijdezachte gesmoorde prei zeer geruststellend is en daarnaast ook licht.
Prei is een aromatisch zoals de ui, de bleekselderij de en wortels. Ze kunnen een bijgerecht zijn en ook het hoofdgerecht zijn. We hebben een recept gevonden van Jamie Oliver en we voegden er onze eigen kleine extraatjes aan toe.
Het leuke aan dit gerecht met prei is dat het erg flexibel is. Heb je geen kippenbouillon thuis? Gebruik dan in plaats van kippenbouillon een plantaardige bouillon. Heb je geen knoflook in huis? Gebruik dan wat ui of wat gember. Je kunt het ook helemaal weglaten natuurlijk. Het zorgt echter voor een betere smaak.
Wanneer je een veganist bent, dan kun je de boter in zijn geheel weglaten. Gebruik dan wat olijfolie.
Snijd als eerste de bruine randen de prei af en gooi ze weg. Knip hierna de rest van het groene deel van de prei weg rondom de ronde witte bollen. Snijd nu de groene delen goed fijn en zet het aan de kant. Scheur nu de rest van de prei wat terug en gooi dan de eerste twee lagen van het witte gedeelte van de prei af. Laat het zachte deel achter en snijd het mooi fijn. Pak een braadpan en smelt er de boter in op een middelhoog vuur. Bak nu de knoflook langzaam in je boter in de pan. Doe er de donkergroene delen van de prei bij en wacht tot de knoflook goed zacht is maar nog niet begint te kleuren. Kook nu wat langzamer en laat de knoflook en de boter infuseren. Voeg vervolgens de stukjes witte prei eraan toe en gooi ze vervolgens in je gearomatiseerde boter. Voeg dan de zout en de peper er naar smaak aan toe en gooi het erbij. Giet nu de inhoud van je braadpan in een bakvorm, doe er wat citroen over en giet de wijn erbij en dek het af met wat bakpapier. Bak het gerecht nu in de oven op 175 graden Celsius. Voor 35 minuten laat je het in de oven. Het is dan zacht en smakelijk. De boter moet wat emulgeren met je bouillon en de wijn om een mooi glanzende bouillon te krijgen. Giet er een partij pasta over of eet het uit de kom met een lepel. Smullen maar.Gestoofde prei met knoflook en wijn
Printen
Ingrediënten
Bereidingswijze