Een heerlijk en betaalbaar recept: wortelen stoven met wat ui, wat honing en wat tijm.
Hoe dikker je jouw wortelen versnijdt, hoe meer tijd je nodig hebt om ze te garen.
Makkelijk is het om de wortelen te glaceren met een vloeibare honing of met een smaakvolle bruine suiker, zoals de gula melaka, wat je in de lage landen kunt kopen als niet geraffineerde kokossuiker.
Gestoofde wortelen met tijm en honing
PrintenIngrediënten
- een klont hoeveboter
- een grote, dikke witte ajuin
- een zestal deftige wortelen of flink wat kleine, jonge worteltjes
- 200 milliliter water
- wat tijmblaadjes (van enkele verse takjes of een beetje gedroogde)
- wat vloeibare honing naar smaak (twee soeplepels)
- wat zout en versgemalen peper
- een scheutje appelcider-azijn of balsamico azijn of vers geperst citroen- of limoensap
Bereidingswijze
Pak een stevige pot met een dikke bodem en verwarm hier een goede klont boter in op een middelmatig vuur.
Pel nu de dikke, witte ajuin en snijd hem in zeer kleine stukjes en stoof hem dan aan in de boter.
Ondertussen moet je de wortelen schillen en ze snijden in ronde schijfjes. Minder mooi misschien, maar wel sneller om het te doen. Doe de wortels doormidden wanneer je ze in de lengte snijdt. De halve wortel nog een keer in de lengte door de helft snijden en er dus zo vier repen van maken. De kleine, jonge worteltjes hoef je eigenlijk niet in meerdere stukken te snijden.
Voeg nu de wortelblokjes bij de stovende ajuin en roer het goed om.
Blus dan na een paar minuten aanstoven het wat af met een scheutje water en zet het vuur vol open en kook tot het water kookt. Zet er dan het deksel op en laat dan de groenten op een zeer zacht vuurtje lekker beetgaar garen.
Als je vindt dat de wortelen gaar genoeg zijn dan doe je direct het deksel van de pot en glaceer je vervolgens de wortelen met een goede scheut vloeibare honing. Kruid het af met wat peper en wat zout.
Wacht nu tot al het vocht uit jouw pot is verdampt en bak het dan nog enkele minuten verder.
Strooi nu wat gedroogde tijm over jouw wortelen.