Toen ik thuiskwam van een weekendje weg ontdekte ik zeven zeer grote en funky tomaten. Het was aan het einde van het tomatenseizoen en ze lagen dicht bij mijn koelkast. De dagen van een heerlijke Caprese salade is voorbij. Er zijn nog volop andere mogelijkheden om de grote en slecht gevormde tomaten met zachte plekjes te gebruiken. Tomatensoep is zeker een van mijn favorieten.
Snel verdiepte ik me in de archieven voor het vinden van een bericht wat ik jaren geleden al schreef over een lekker Egyptisch Tomatensoep Recept. Het was erg pittig en ik had toen een ongunstig kind wat hier niet van hield om het te voeden. Nu is het anders en dus ging ik met het recept aan het werk. Ook heb ik het wat aangepast en gekozen voor het toevoegen van zoete rode lekkere geroosterde paprika’s. Ook gebruik ik olijfolie in plaats van de boter om alle uien en de knoflook in te bakken en ook de pimientos weg te laten gaan.
Een beetje limoen voor in de de soep om het een levendige noot te geven, zoals wat salsa, en met ook die extra toegevoegde laag van complexiteit is het echter nog steeds een zeer aangename soep welke je in ongeveer tien minuten kunt maken. Wat een heerlijk wonder.
Wanneer je dit buiten het gewone tomatenseizoen leest, kun je je zorgen maken. Maak je echter geen zorgen, er is een plek voor iedereen aan de tomatensoep tafel. Vervang de ingeblikte tomaten gewoon zonder een enkel probleem.
De nieuwe versie vind ik best leuk. Mijn keuken is lekker opgeruimd van de zomer tomaten en terwijl mijn dochter ook een milde kom soep kreeg. Voor wat extra pittigheid heb ik een snufje gemalen chilipeper erbij gedaan. Op een wonderbaarlijke manier heeft mijn dochter het naar binnen geslurpt en vroeg ze later nog om meer. Een succes dus!
Gebruik een goede staafmixer (of breng het over naar kom met een blender, werk dan in batches), pureer het tot het bijna glad is. Breng het dan op smaak met wat zout en wat peper en garneer het met nog een laatste scheutje olijfolie. Serveer het samen met wat verse limoen om er bovenop uit te persen.Paprikasoep op grootmoeders wijze
Printen
Ingrediënten
Bereidingswijze