Met twee ingrediënten een soep maken! Kan dat? We kunnen het wat uitbreiden met wat zout en wat peper en ook nog een vleugje olijfolie. Het zijn dan vijf ingrediënten. Natuurlijk hebben we ook wat water nodig en hebben we dus zes ingrediënten. Het gaat niet om het aantal ingrediënten natuurlijk, maar om de smaak. In de basis zijn het echter de aardappelen en de prei. Het zijn twee zeer eenvoudige ingrediënten, plus nog het water en het samen laten komen van de smaken in een zalige en bevredigende soep.
Het is mogelijk om veel te doen met deze soep. Je kunt het zo bereiden zoals je graag wilt. Het is mogelijk om van alles te proberen met wat zure room, creme fraiche, kruiden en ook spek. Het is heerlijk om te experimenteren met dit gerecht.
Hoe maak je het gerecht?
- Begin met het schillen van de aardappelen en verander het naar kleine kubussen van ongeveer drie of vier roodbruine aardappelen. Het is genoeg voor vijf kopjes soep.
- Snijd de Prei in verschillende groottes. Maak twee tot drie volle kopjes. Snijd de witte delen in het groene, zolang het goed knapperig blijft en stop wanneer het donkerdere groene vezelige deel stuit. Het is belangrijk om ze goed te wassen in water. Gebruik genoeg water om het geheel te bedekken. Doe er wat zout en wat peper bij.
- Doe de aardappelen en de prei in een grote soeppan met wat zout. Doe er genoeg water bij om alles goed te bedekken en breng het nu zachtjes aan de kook. Kook het geheel tot de aardappelen eenvoudig met een vork geprikt kunnen worden in een half uur. Je kunt ook een staafmixer gebruiken of een een aardappelstamper. Maak het op smaak met wat zout en peper.
- Het is goed om de prei eerst te sauteren in wat olijfolie of wat boter. Serveer het geheel nu met een klodder creme fraiche.
- Het is ook mogelijk om drie tot vier plakjes spek eraan toe te voegen.