Wat is er nu lekker om oud brood een tweede kans te geven en er dan heerlijke broodpudding van te maken. Het is volop genieten. We zien het recept regelmatig bij de meest luxe restaurants op de kaart staan. Het is echter ook mogelijk om een heerlijke broodpudding in huis te maken. Het is eigenlijk een verbeterde versie van de Franse toast. Het is lekker zacht en ook knapperig. Het is volop genieten.
Broodpudding is een soort van gebakken custard. Een zoete mix van eieren en melk over het brood maakt samen de heerlijke puddingbroodjes. Het is romig en weelderig. De top is mooi goudbruin en knapperig. De beste broodpudding is heel gemakkelijk te maken.
Het brood!
Het brood is belangrijk bij het maken van de zoete puddingbroodjes. Het brood brioche is goed te gebruiken bij dit gerecht. Het is rijk en zoet en het is smullen. Helemaal lekker is ook wanneer je wat kaneelbroodjes overgehouden hebt. Natuurlijk kun je ook wit brood, stokbrood of boerenbruin gebruiken om het recept te maken. Het is maar net wat je over hebt gehouden in de keuken. Voor dit gerecht heb je een heel stuk brioche nodig van een pond. Het is ook goed om de room niet te vergeten in het recept. De broodpudding kun je in veertig tot vijftig minuten bakken op 75 graden Celsius. HEt is dan mooi goudbruin aan de bovenkant. \
Enkele tips voor nog meer succes met broodpudding
Begin met het roosteren van de broodblokjes. Rooster ook de oudste stukken brood nog eerst even voordat je het gaat gebruiken. Ze nemen dan meer melk en eieren op en ook de custard trekt er beter in. Het krijgt in zijn geheel een veel betere textuur.
Laat het brood wat staan nadat je de vla eroverheen hebt gedaan. De custard kan dan goed in de broodblokjes gaan. Het mag gerust een uur staan of je mag het een nacht laten staan om het de volgende dag te bakken. Bak het dan lekker romig. Het is goed om bij het bakken een temperatuurmeter te gebruiken om te kijken of de kern ook op 75 graden Celsius is gekomen.
In het recept wat we hier bespreken gebruiken we een brioche van een pond. Je begint met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius. Snijd ondertussen het brood in stukken. Je kunt het ook met je handen gaan scheuren. Rooster nu de blokjes brood op een bakplaat. Verspreid het brood er mooi overheen. Rooster de blokjes welke nog niet zo droog zijn wat langer. Haal ze nu uit de oven en laat ze wat afkoelen. Doe de blokjes nu in de ovenschaal. Eerst doe je wat boter in de ovenschaal om het in te vetten. Schud de schaal wat heen en weer om de stukken brood goed te verdelen. Alles valt zo mooi op hun plek. Wanneer je extra ingrediënten gebruikt, zoals fruit of noten, dan kun je deze eroverheen strooien. Gebruik een lepel om het mooi door elkaar te strooien en te verdelen. Doe de eieren, melk en de suiker en vanille plus wat kaneel en zout in een kom en mix het mooi door elkaar. Giet het nu over het brood. De custard moet je mooi verdelen over alle broodblokjes en het moet alle hoekjes en alle gaten bereiken. De vla zou net onder het brood moeten komen. Het is mogelijk dat het er overheen gaat. Zet het geheel nu in de oven op 160 graden Celsius. Check de broodpudding en controleer het met een tandenstoker. Wanneer je in het midden de stoker steekt moet deze er mooi droog uitkomen. Als dit het geval is dan is het gerecht klaar. Bedek het dan met wat aluminiumfolie en haal het uit de oven. Laat het nog wat afkoelen en serveer het dan. Het is lekker met een saus eroverheen of een mooie glazuur. Tips: De restanten kun je tot vijf dagen luchtdicht verpakt bewaren in de koelkast. Het is heerlijk om het koud te serveren. Ook kun je het even verwarmen. Met een heerlijke saus wordt het helemaal afgemaakt. Het is heerlijk om een saus met wat rum of bourbon te gebruiken. Het is ook mogelijk om de broodpudding in kleinere porties te bereiden. De uitrusting
Een gekarteld broodmes
Twee omrande bakplaten
Een grote ovenschaal
Wat aluminiumfolie
Een mengkomBroodpudding
Printen
Ingrediënten
Bereidingswijze
Notities