De meervoudig onverzadigde vetten zijn een soort van onverzadigd voedingsvet met vele gezondheidsvoordelen wanneer je er niet teveel van eet. Het zit in walnoten, in veel soorten zaden en in sommige vissoorten. De oliën met de meervoudig onverzadigde vetten, zijn erg vloeibaar bij de kamertemperatuur en ze hebben een slechtere houdbaarheid ten opzichte van normale vetten.
Wat is het verschil tussen de meervoudig onverzadigde vetten in vergelijking met de andere andere voedingsstoffen?
Ons lichaam gebruikt veel vetten om energie binnen te krijgen. Het is mogelijk om te kiezen voor meervoudig onverzadigde vetten. Het is een andere soort vet dan de verzadigde vetten, en transvetten of de enkelvoudige onverzadigde vetten.
De meervoudig onverzadigde vetten bestaan uit vooral de meervoudig onverzadigde vetzuren (ook wel de PUFA’s). Het zijn vetzuren welke een chemische structuur hebben met dubbele bindingen de tussen meerdere reeksen koolstofatomen. Ze zijn eenvoudig te vergelijken met de MUFA’s (enkelvoudig onverzadigde vetzuren) welke niet meer dan een dubbele binding hebben tussen de twee koolstofatomen.
De enkelvoudige onverzadigde vetten en de meervoudig onverzadigde vetten zijn goed voor het lichaam als je er niet teveel van eet.
De grootste oordelen van de meervoudig onverzadigde vetten
Het lichaam heeft maar een beperkte hoeveelheid vetten nodig om haar functies te kunnen doen. Vetten helpt bij het goed werken van de cellen en om vitamines te absorberen (specifieke soorten).
De meervoudig onverzadigde vetten hebben unieke voordelen. ZO leveren ze voedingsstoffen, zoals vitamine E wat een antioxidant is om de cellen in het lichaam te beschermen. Ook zijn er de meervoudig onverzadigde vetten welke voor de omega-3 vetzuren en de omega-6 vetzuren zorgen. Ze helpen om de bloedstroom te verbeteren, om ontstekingen te verminderen en om de gezondheid van het hart te verbeteren.Ook helpt het volgens velen om de hersenen beter te laten werken. Het is goed om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Het zit veel in noten en vis.
Vis Bronnen van de meervoudig onverzadigde vetzuren:
- De Forel
- De Witte tonijn
- De Zalm
- De Haring
- De Makreel
De Noot- en zaadbronnen van de meervoudig onverzadigde vetzuren
- De Walnoten
- De Zonnebloemzaden
- Wat Lijnzaad
- De Chia zaden
- De Sesamzaden
De Oliebronnen van de meervoudig onverzadigde vetzuren
- Wat Sojaolie
- De Maïsolie
- De Zonnebloemolie
- De Lijnzaadolie
- De Saffloer olie
Tofu en sojabonen zijn ook uitstekende bronnen van de meervoudig onverzadigde vetten.
Is het nodig om de meervoudig onverzadigde vetzuren te eten om af te vallen?
Het biedt volop voordelen voor je lichaam. Het is echter niet zo, dat het helpt om af te vallen. Het is vaak een combinatie van zaken welke leiden tot een gewichtstoename of een verlies van het gewicht. Het is goed om hierop te letten en om daarvoor te kiezen.
Wanneer je wilt afvallen moet je de vetinname verminderen. Het advies is om maximaal een derde van alle energie uit vetten te halen. Er zijn zelfs richtlijnen welke adviseren om niet meer dan een tiende uit vetten te halen en te consumeren. Zeker als het gaat om verzadigde vetten. Het is dus goed om voor de meervoudig onverzadigde vetzuren te kiezen.
Waar koop je de meervoudig onverzadigde vetzuren?
Je vindt de de meervoudig onverzadigde vetzuren in iedere winkel. Het is belangrijk om ze te herkennen op de etiketten. Wanneer je de voedingsstoffen kent wordt het een stuk gemakkelijker. De vleesproducten en ook zuivel bestaan vaak uit verzadigd vet. Bewerkt eten kent transvetten (gevaarlijk). Het is dus belangrijk om deze te mijden.
De vissector is een goede plek om te shoppen voor de meervoudig onverzadigde vetzuren. Kies voor een portie forel, zalm of andere vette vis. Goede eiwitten zorgen voor een gezond dieet. Hiermee kun je ook gewicht verliezen of juist mee aankomen.