Voeding.be
  • Home
  • Voedingstips
    • Recepten

      Asperges koken doe je zo

      januari 30, 2019januari 7, 2019

      Voedingstips

      Zo maak je het perfecte hardgekookte ei klaar

      januari 28, 2019januari 11, 2019

      Recepten

      Met deze 7 tips kunnen je pannenkoeken nooit…

      januari 27, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Hoe moet je prei stoven? Onze tips en…

      januari 25, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Alles wat je moet weten over pastinaak +…

      januari 24, 2019januari 15, 2019

      Voedingstips

      Alles wat je moet weten over tajines

      januari 20, 2019januari 15, 2019

      Voedingstips

      Vijf dingen die je met citroen kan doen

      januari 9, 2019januari 7, 2019

  • Recepten
    • Recepten

      Moelleux au chocolat kunnen met dit recept niet…

      januari 31, 2019januari 14, 2019

      Recepten

      Recept: snelle quiche met prei en spek

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Recept: pompoensoep met spek

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Hoe maak je een basisbeslag voor pannenkoeken? (eenvoudig…

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Recept: heerlijke rijstpap op grootmoeders wijze

      januari 30, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Chili con carne maak je zo: makkelijk en…

      januari 30, 2019januari 7, 2019

      Recepten

      Recept: quiche met zomergroenten (met handige tips)

      januari 30, 2019januari 15, 2019

  • Diëten
    • dieet

      Olijven, walnoten en sojabonen mix met knoflookaroma

      december 28, 2018november 4, 2018

      dieet

      Waarom zijn de complexere koolhydraten zo belangrijk bij…

      augustus 18, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Wat is een volledig vloeibaar dieet en wanneer…

      augustus 16, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Wat kun je eten met een vloeibaar dieet?

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Minder zout eten en verborgen bronnen van natrium…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Welke voedingsmiddelen mag je eten bij een Gastroparese…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      De meervoudig onverzadigde vetsoorten om te zorgen voor…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

  • Voeding
    • Shakes
    • Voedingssupplementen
  • Contact

Voeding.be

  • Home
  • Voedingstips
    • Recepten

      Asperges koken doe je zo

      januari 30, 2019januari 7, 2019

      Voedingstips

      Zo maak je het perfecte hardgekookte ei klaar

      januari 28, 2019januari 11, 2019

      Recepten

      Met deze 7 tips kunnen je pannenkoeken nooit…

      januari 27, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Hoe moet je prei stoven? Onze tips en…

      januari 25, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Alles wat je moet weten over pastinaak +…

      januari 24, 2019januari 15, 2019

      Voedingstips

      Alles wat je moet weten over tajines

      januari 20, 2019januari 15, 2019

      Voedingstips

      Vijf dingen die je met citroen kan doen

      januari 9, 2019januari 7, 2019

  • Recepten
    • Recepten

      Moelleux au chocolat kunnen met dit recept niet…

      januari 31, 2019januari 14, 2019

      Recepten

      Recept: snelle quiche met prei en spek

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Recept: pompoensoep met spek

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Hoe maak je een basisbeslag voor pannenkoeken? (eenvoudig…

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Recept: heerlijke rijstpap op grootmoeders wijze

      januari 30, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Chili con carne maak je zo: makkelijk en…

      januari 30, 2019januari 7, 2019

      Recepten

      Recept: quiche met zomergroenten (met handige tips)

      januari 30, 2019januari 15, 2019

  • Diëten
    • dieet

      Olijven, walnoten en sojabonen mix met knoflookaroma

      december 28, 2018november 4, 2018

      dieet

      Waarom zijn de complexere koolhydraten zo belangrijk bij…

      augustus 18, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Wat is een volledig vloeibaar dieet en wanneer…

      augustus 16, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Wat kun je eten met een vloeibaar dieet?

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Minder zout eten en verborgen bronnen van natrium…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Welke voedingsmiddelen mag je eten bij een Gastroparese…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      De meervoudig onverzadigde vetsoorten om te zorgen voor…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

  • Voeding
    • Shakes
    • Voedingssupplementen
  • Contact
Voedingstips

Waarom Hydrogenatie niet goed is voor het vet

Door Dorien augustus 19, 2018juni 26, 2018
Waarom Hydrogenatie niet goed is voor het vet

De verschillen tussen de gedeeltelijke en de volledig gehydrogeneerde vetten

Waarschijnlijk heb je de hype over de gehydrogeneerde vetten ook wel gehoord. Wat is nu een vet welke volledig gehydrogeneerd of slechts gedeeltelijk gehydrogeneerd is? Is het gelijk aan de verzadigde aan de meervoudig niet verzadigde vetsoorten? Waar horen de transvetten nu in dit verhaal? We vertellen je graag wat nodig is om te weten over vetten. We gaan het over de slechte en de goede vetten hebben. Wat is nu goed voor jou en je familie?

Vet Hydrogenatie begrijpen

Hydrogenatie is een proces waar het waterstof wordt geforceerd om plantaardige olie als een soort van katalysator te gebruiken. Het forceert het waterstof om de chemische structuur van olie te veranderen in een vastere vorm.  Olie kan deels gehydrogeneerd of helemaal gehydrogeneerd zijn. Zowel deels als compleet gehydrogeneerde vetten worden gezien als verzadigde vetten.

Nu vraag je jezelf mogelijk af waarom een ​​voedingsproducent deze vetten wil veranderen op deze manier. Dit wordt helder als we de begrippen hieronder uitleggen. De belangrijkste reden  is eigenlijk om de staat van het product te wijzigen. Het helpt ook om de houdbaarheid langer te maken.

Een deels hydrogenering

Een deels gehydrogeneerde olie heeft transvetten welke zachter en meer boterachtig zijn. Voedselproducenten kunnen deels gehydrogeneerde olie gebruiken voor in hun voedingsmiddelen, de gebakken goederen en ook in margarine. Het gaat langer mee dan de normale olie en heeft een andere samenstelling.

Deels gehydrogeneerde oliën zijn minder populair geworden door de transvetten. Transvetten worden gevormd in het hydrogenering proces. Het bedroevende nieuws is dat deels gehydrogeneerde plantaardige oliën ooit werden gezien als een gezondere optie voor de verzadigde vetten. Transvetten blijken echter slechter te zijn dan de verzadigde vetsoorten.

De transvetten die aangetroffen worden in de deels gehydrogeneerde vetten zorgen ervoor dat je LDL-cholesterol (de minst goede soort) omhoog gaan en daarnaast je HDL-cholesterolgehalte (de beste soort) verlagen. Het zorgt voor meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes 2 als je deze eet.

Het opwarmen en opnieuw gebruiken van deels gehydrogeneerde vetten kan zorgen voor problemen. Studies laten zien dat juist de hoeveelheid aan transvetten toeneemt als de deels gehydrogeneerde vetten worden opgewarmd. Dit is ongeacht de manier waarop je ze opwarmt.

De transvetten worden ook gezien als slechte voedingsstoffen en soms zelfs verboden.

De complete hydrogenering

Het totale hydrogeneren van de verschillende oliën zorgt ervoor dat ze vast worden. Het is vergelijkbaar met de soorten verzadigde vetten welke je in vlees aantreft. De totaal gehydrogeneerde oliën zijn naar alle waarschijnlijkheid veel beter voor je dan de deels gehydrogeneerde oliën. Ze zouden niet beter zijn voor je gezondheid door de aanwezigheid van de transvetten.

De totaal gehydrogeneerde oliën hebben veel weg van stearinezuur, wat een niet zo gevaarlijke vorm van verzadigde vetten is. Stearinezuur zorgt niet direct voor een hoger LDL-cholesterolgehalte. Het is goed om in de keuken te gebruiken.

Het grote probleem is nu dat de totaal gehydrogeneerde oliën zeer vast en ook wasachtig zijn. Je kunt ze hierdoor moeilijk gebruiken. Mixen met de meervoudig onverzadigde oliesoorten (denk aan de soja- en zonnebloemolie)  is wel mogelijk. Het helpt het ook om het wat zachter te maken.  Het probleem is dat de onderzoeken niet erg duidelijk zijn over hoe de vetten werken op het cholesterolgehalte en ook op de risico’s op hart- en vaatziekten.

Een studie uit het jaar 2017 gaf aan, dat men bezorgd moest zijn over de geësterde vetten. De studie was uitgevoerd bij muizen en was niet uitgevoerd op mensen. De studie ontdekte dat de inname van geësterde vetten door de moeder het vetmetabolisme in haar lever en van de lever van de nakomelingen (volwassen) beïnvloedde. Het beïnvloedde ook de inname van verschillende geheresterde vetten bij de muizen. De volwassen nakomelingen van de muizen hadden een bloedsuikerspiegel welke grofweg 20 procent hoger was dan van de muizen waar de moeders sojaolie hadden gekregen.

De calorieën

Het is belangrijk op te weten dat de deels en de totaal gehydrogeneerde vetten erg rijk zijn aan vele calorieën (vet telt negen calorieën per iedere gram). Het zal ook in het eten in de supermarkten aangetroffen worden.

Verzadigde vetten versus onverzadigde vetten

Als je de voedseletiketten gaat lezen dan kan dit verwarrend zijn. De gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten en ook de meervoudig onverzadigde oliën kunnen zeer gemakkelijk gemengd worden. De meervoudig onverzadigde vetsoorten (en niet de deels gehydrogeneerde vetten) welke een soort van verzadigde vet soorten zijn kunnen goed zijn (tot op zeker hoogte).

De conclusie

De hamvraag is of gehydrogeneerde vetten slecht voor je zijn. Deels geharde vetten zijn zeer zorgwekkend voor de gezondheid door de transvetten welke ontstaan. Transvetten zijn zeer ongezond in een dieet. Wanneer je deels of totaal gehydrogeneerde vetten in producten vindt in een supermarkt, dan is het zeer waarschijnlijk dat ze ook worden gevonden in de zwaar verwerkte voedsel – en voedingsmiddelen welke überhaupt al ongezond zijn.

 

0 Reactie
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Dorien

Wekelijks een leuke voedingstip en de beste recepten ontvangen?

Gratis inschrijven

Vorig bericht
Schoonmaken van roestvrijstalen potten, pannen en apparaten met azijn en olie
Volgende bericht
Wat is het verschil tussen de groene uien en de lente-uitjes en sjalotten?

Related Posts

Met deze 7 tips kunnen je pannenkoeken nooit...

10 gezonde voedingsmiddelen met veel Vitamine E

Zo maak je het perfecte hardgekookte ei klaar

Vijf overheerlijke manieren om volop Lycopeen in het...

Ijzertekort waarden in voeding aanvullen voor mannen en...

Het verschil tussen de voedingsdeskundige en een diëtist

(Plantaardige) calciumbronnen lijst – hoeveel calcium per dag?

Hier zijn 9 uitstekende manieren om de kieskeurige...

Deze 17 voedingsmiddelen houden je huid gezond

Waarom uw dagelijkse caloriebehoefte afneemt met de leeftijd

Laat een reactie achter Cancel Reply

Instagram – Follow Us

No images found!
Try some other hashtag or username

Social Media

Facebook Instagram

Nieuw op Voeding.be

  • Moelleux au chocolat kunnen met dit recept niet mislukken

    januari 31, 2019
  • Recept: snelle quiche met prei en spek

    januari 31, 2019
  • Recept: pompoensoep met spek

    januari 31, 2019
  • Hoe maak je een basisbeslag voor pannenkoeken? (eenvoudig recept)

    januari 31, 2019
  • Recept: heerlijke rijstpap op grootmoeders wijze

    januari 30, 2019

Nieuwe video’s



Populaire recepten

  • 1

    Hoe je sappige kipfilet in een oven kunt bakken (recept)

    juli 9, 2018
  • 2

    Hoe maak je een basisbeslag voor pannenkoeken? (eenvoudig recept)

    januari 31, 2019
  • 3

    Gebruik van voedingssupplement voor beginners (waar kopen?)

    juni 1, 2018

Categorieën

  • dieet
  • Recepten
  • Shakes
  • Voedingssupplementen
  • Voedingstips

Wekelijks een leuke voedingstip ontvangen?

Gratis inschrijven

  • Facebook
  • Instagram

@2018 - Voeding.be. All Right Reserved.