Voeding.be
  • Home
  • Voedingstips
    • Recepten

      Asperges koken doe je zo

      januari 30, 2019januari 7, 2019

      Voedingstips

      Zo maak je het perfecte hardgekookte ei klaar

      januari 28, 2019januari 11, 2019

      Recepten

      Met deze 7 tips kunnen je pannenkoeken nooit…

      januari 27, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Hoe moet je prei stoven? Onze tips en…

      januari 25, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Alles wat je moet weten over pastinaak +…

      januari 24, 2019januari 15, 2019

      Voedingstips

      Alles wat je moet weten over tajines

      januari 20, 2019januari 15, 2019

      Voedingstips

      Vijf dingen die je met citroen kan doen

      januari 9, 2019januari 7, 2019

  • Recepten
    • Recepten

      Moelleux au chocolat kunnen met dit recept niet…

      januari 31, 2019januari 14, 2019

      Recepten

      Recept: snelle quiche met prei en spek

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Recept: pompoensoep met spek

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Hoe maak je een basisbeslag voor pannenkoeken? (eenvoudig…

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Recept: heerlijke rijstpap op grootmoeders wijze

      januari 30, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Chili con carne maak je zo: makkelijk en…

      januari 30, 2019januari 7, 2019

      Recepten

      Recept: quiche met zomergroenten (met handige tips)

      januari 30, 2019januari 15, 2019

  • Diëten
    • dieet

      Olijven, walnoten en sojabonen mix met knoflookaroma

      december 28, 2018november 4, 2018

      dieet

      Waarom zijn de complexere koolhydraten zo belangrijk bij…

      augustus 18, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Wat is een volledig vloeibaar dieet en wanneer…

      augustus 16, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Wat kun je eten met een vloeibaar dieet?

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Minder zout eten en verborgen bronnen van natrium…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Welke voedingsmiddelen mag je eten bij een Gastroparese…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      De meervoudig onverzadigde vetsoorten om te zorgen voor…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

  • Voeding
    • Shakes
    • Voedingssupplementen
  • Contact

Voeding.be

  • Home
  • Voedingstips
    • Recepten

      Asperges koken doe je zo

      januari 30, 2019januari 7, 2019

      Voedingstips

      Zo maak je het perfecte hardgekookte ei klaar

      januari 28, 2019januari 11, 2019

      Recepten

      Met deze 7 tips kunnen je pannenkoeken nooit…

      januari 27, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Hoe moet je prei stoven? Onze tips en…

      januari 25, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Alles wat je moet weten over pastinaak +…

      januari 24, 2019januari 15, 2019

      Voedingstips

      Alles wat je moet weten over tajines

      januari 20, 2019januari 15, 2019

      Voedingstips

      Vijf dingen die je met citroen kan doen

      januari 9, 2019januari 7, 2019

  • Recepten
    • Recepten

      Moelleux au chocolat kunnen met dit recept niet…

      januari 31, 2019januari 14, 2019

      Recepten

      Recept: snelle quiche met prei en spek

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Recept: pompoensoep met spek

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Hoe maak je een basisbeslag voor pannenkoeken? (eenvoudig…

      januari 31, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Recept: heerlijke rijstpap op grootmoeders wijze

      januari 30, 2019januari 15, 2019

      Recepten

      Chili con carne maak je zo: makkelijk en…

      januari 30, 2019januari 7, 2019

      Recepten

      Recept: quiche met zomergroenten (met handige tips)

      januari 30, 2019januari 15, 2019

  • Diëten
    • dieet

      Olijven, walnoten en sojabonen mix met knoflookaroma

      december 28, 2018november 4, 2018

      dieet

      Waarom zijn de complexere koolhydraten zo belangrijk bij…

      augustus 18, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Wat is een volledig vloeibaar dieet en wanneer…

      augustus 16, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Wat kun je eten met een vloeibaar dieet?

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Minder zout eten en verborgen bronnen van natrium…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      Welke voedingsmiddelen mag je eten bij een Gastroparese…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

      dieet

      De meervoudig onverzadigde vetsoorten om te zorgen voor…

      juni 26, 2018juni 26, 2018

  • Voeding
    • Shakes
    • Voedingssupplementen
  • Contact
Voedingstips

Wat zijn de verrijkte of versterkte voedingsmiddelen?

Door Dorien juli 6, 2018juni 25, 2018
Wat zijn de verrijkte of versterkte voedingsmiddelen?

Als je gaat winkelen dan is het belangrijk om te letten op de woorden versterkt of verrijkt op de verpakkingen. Het is niet hetzelfde. Wat is het verschil? We gaan het je uitleggen in dit artikel. De woorden worden genoemd op bewerkte voedingsmiddelen met vaak meer gezondheidsvoordelen of voedingswaardeclaims dan andere producten. De voedingsmiddelen met de woorden versterkt of verrijkt zijn vaak vetgedrukt op de etiketten, ze hebben tijdens de productie één of meerdere voedingsstoffen erbij gekregen.  De meest voorkomende toevoegingen zijn calcium, ook vitamine C, ook kalium, ook ijzer, ook eiwit of soms wat extra vezels.

In vele opzichten is een versterking en een verrijking te vergelijken. Het is echter net wat anders soms. Je kunt de termen niet met elkaar verwisselen. Kies voor het juiste product. Laten we het wat toelichten.

Wat zijn de echte verrijkte voedingsmiddelen?

Het woord verrijkt betekent dat er extra voedingsmiddelen zijn toegevoegde aan een product bij de productie. Bijvoorbeeld een B complex vitamine en ijzers welke aan volkoren brood is toegevoegd. Het kan in de buitenste korrel zitten of in het brood zelf. Het volkoren brood is beter dan wit brood en gebak. Het is dus al een beter brood dan wit brood. Nu met de extra verrijking tijdens de productie maakt het een nog gezonder brood. Het is goed om hier dus voor te kiezen in de supermarkt of bij de bakker.

De verrijking is vaak gereguleerd om de consumenten wel te beschermen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (controle op voeding in Amerika) heeft volop regels welke de voedselproducenten moeten naleven. Ze moeten de claims daadwerkelijk waarmaken. Je kunt niet zeggen verrijkt met vitamine B en het zit er niet in. Logisch. Het is echter goed om de consument te beschermen. Het moet kloppen wat men zegt. De producten mogen de naam krijgen van iets wat verrijkt is. Bijvoorbeeld verrijkt brood of verrijkte rijst. Het moet wel kloppen.

Wat zijn versterkte voedingsmiddelen?

De versterkte voedingsstoffen hebben extra voedingsstoffen gekregen als een vervanging. Soms gaan voedingsstoffen verloren in het productieproces door verwarming of afkoeling. Het wordt dan in het productieproces of erna gecompenseerd door het te versterken. Het is goed voor mensen welke snel een tekort krijgen van een specifieke voedingsstoffen. Het is goed voor de bevolking. Het kan bijvoorbeeld gaan om gejodeerd zout. In begin 1900 was er een ziekte welke struma heette en niet goed was voor de schildklier. Het kwam door een tekort aan jodium. De zoetmakers gingen in 1924 jodium aan zout toevoegen. De ziekte liep toen snel terug. Goed!

Ook bij melk ging men vitamine D versterken. Het zorgt voor meer calcium en de opname ervan. Een tekort bij kinderen leidde tot rachitis bij kinderen en ook bij ouderen tot osteoporose.

Vandaag de dag is er sinaasappelsap met calcium, margarine met fytosterol en vitaminen. Het is iets wat je steeds vaker en meer ziet. Het is goed om zo gezonder te gaan eten.

Natuurlijk is verrijkt of versterkt junkfood nog steeds ongezond. Het is wel belangrijk om in de basis gezonde keuzes te maken.

0 Reactie
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Dorien

Wekelijks een leuke voedingstip en de beste recepten ontvangen?

Gratis inschrijven

Vorig bericht
Hoe aardappelen in de oven te bakken (recept)
Volgende bericht
Hoe maak je een geroosterde varkenshaas in de oven? (recept)

Related Posts

Zijn bewerkte voedingsmiddelen allemaal ongezond?

10 gezonde voedingsmiddelen met veel Vitamine E

Welke soort zout is het gezondst?

Lijst: gezonde koolhydraten en alles wat je er...

Hoeveel theelepels zitten er in een eetlepel?

15 zeer gezonde soorten voeding volop vitamine C

Populairste Superfoods (lijst), ongelofelijk wat dit doet met...

Hoe gezond eten en meer vetten vermijden?

Hoe champignons klaarmaken? Uitleg stap voor stap

25 voedingsmiddelen die helpen om je gezondheid te...

Laat een reactie achter Cancel Reply

Instagram – Follow Us

No images found!
Try some other hashtag or username

Social Media

Facebook Instagram

Nieuw op Voeding.be

  • Wij testen uit: FibroSleep, een voedingssupplement dat bijdraagt tot een kwalitatieve nachtrust en een gezonde werking van uw spieren

    november 29, 2021
  • Welke vitamines kunnen de klachten en symptomen van Fibromyalgie verlichten?

    mei 3, 2021
  • Welke vitamines kunnen de klachten en symptomen van Fibromyalgie verlichten?

    mei 1, 2021
  • Moelleux au chocolat kunnen met dit recept niet mislukken

    januari 31, 2019
  • Recept: snelle quiche met prei en spek

    januari 31, 2019

Nieuwe video’s



Populaire recepten

  • 1

    Hoe je sappige kipfilet in een oven kunt bakken (recept)

    juli 9, 2018
  • 2

    Hoe moet je prei stoven? Onze tips en recepten

    januari 25, 2019
  • 3

    Zo maak je crème au beurre in enkele stappen

    januari 10, 2019

Categorieën

  • dieet
  • Recepten
  • Shakes
  • Voedingssupplementen
  • Voedingstips

Wekelijks een leuke voedingstip ontvangen?

Gratis inschrijven

  • Facebook
  • Instagram

@2018 - Voeding.be. All Right Reserved.