Als je gaat winkelen dan is het belangrijk om te letten op de woorden versterkt of verrijkt op de verpakkingen. Het is niet hetzelfde. Wat is het verschil? We gaan het je uitleggen in dit artikel. De woorden worden genoemd op bewerkte voedingsmiddelen met vaak meer gezondheidsvoordelen of voedingswaardeclaims dan andere producten. De voedingsmiddelen met de woorden versterkt of verrijkt zijn vaak vetgedrukt op de etiketten, ze hebben tijdens de productie één of meerdere voedingsstoffen erbij gekregen. De meest voorkomende toevoegingen zijn calcium, ook vitamine C, ook kalium, ook ijzer, ook eiwit of soms wat extra vezels.
In vele opzichten is een versterking en een verrijking te vergelijken. Het is echter net wat anders soms. Je kunt de termen niet met elkaar verwisselen. Kies voor het juiste product. Laten we het wat toelichten.
Wat zijn de echte verrijkte voedingsmiddelen?
Het woord verrijkt betekent dat er extra voedingsmiddelen zijn toegevoegde aan een product bij de productie. Bijvoorbeeld een B complex vitamine en ijzers welke aan volkoren brood is toegevoegd. Het kan in de buitenste korrel zitten of in het brood zelf. Het volkoren brood is beter dan wit brood en gebak. Het is dus al een beter brood dan wit brood. Nu met de extra verrijking tijdens de productie maakt het een nog gezonder brood. Het is goed om hier dus voor te kiezen in de supermarkt of bij de bakker.
De verrijking is vaak gereguleerd om de consumenten wel te beschermen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (controle op voeding in Amerika) heeft volop regels welke de voedselproducenten moeten naleven. Ze moeten de claims daadwerkelijk waarmaken. Je kunt niet zeggen verrijkt met vitamine B en het zit er niet in. Logisch. Het is echter goed om de consument te beschermen. Het moet kloppen wat men zegt. De producten mogen de naam krijgen van iets wat verrijkt is. Bijvoorbeeld verrijkt brood of verrijkte rijst. Het moet wel kloppen.
Wat zijn versterkte voedingsmiddelen?
De versterkte voedingsstoffen hebben extra voedingsstoffen gekregen als een vervanging. Soms gaan voedingsstoffen verloren in het productieproces door verwarming of afkoeling. Het wordt dan in het productieproces of erna gecompenseerd door het te versterken. Het is goed voor mensen welke snel een tekort krijgen van een specifieke voedingsstoffen. Het is goed voor de bevolking. Het kan bijvoorbeeld gaan om gejodeerd zout. In begin 1900 was er een ziekte welke struma heette en niet goed was voor de schildklier. Het kwam door een tekort aan jodium. De zoetmakers gingen in 1924 jodium aan zout toevoegen. De ziekte liep toen snel terug. Goed!
Ook bij melk ging men vitamine D versterken. Het zorgt voor meer calcium en de opname ervan. Een tekort bij kinderen leidde tot rachitis bij kinderen en ook bij ouderen tot osteoporose.
Vandaag de dag is er sinaasappelsap met calcium, margarine met fytosterol en vitaminen. Het is iets wat je steeds vaker en meer ziet. Het is goed om zo gezonder te gaan eten.
Natuurlijk is verrijkt of versterkt junkfood nog steeds ongezond. Het is wel belangrijk om in de basis gezonde keuzes te maken.